KONIEC WAKACJI!

I minął piękny czas wypoczynku, który zawsze pozwala nam zregenerować siły tak duszy jak i ciała, poznać nowe miejsca, ludzi, cieszyć się pięknem przyrody, słońcem.

Dziękuję wszystkim, którzy wybrali właśnie ośrodek w Ostrowcu by odpocząć i pragnę życzyć by nowy rok szkolny, praca zawodowa cieszyła was i pozwalała ubogacać swoje życie.

Niech dobry Bóg Wam błogosławi.

Z modlitwą

ks. Piotr Szczepaniuk - dyrektor Ośrodka

TURNUSY KOLONIJNE 2017 – zgłoszenia
I TURNUS    24.06-01.07.2017 /od kolacji do obiadu/ 7 dni
II TURNUS    02-13.07.2017 /  od obiadu do śniadania / 10 dni propozycja dla Oazy Diecezji KK

III TURNUS   13-20.07.2017 / od kolacji do śniadania / 7 dni

IV TURNUS  21-28.07.2017 / od obiadu do śniadania / 7 dni
V TURNUS  31.07-10.08.2017 / od kolacji do śniadania / 10 dni
VI TURNUS   15-25.08.2017 / od kolacji do obiadu / 10 dni
Przyjęcie grupy wakacyjnej na listę zobowiązań ośrodka nastąpi po podpisaniu umowy dotyczącej ilości planowanych uczestników i wpłacie na konto ośrodka zadatku. Cena zawiera posiłki: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacje, koszt ratownika wodnego oraz możliwość korzystania ze sprzętu wodnego: kajaki  i rowery, a także możliwość korzystania z rowerów lądowych.
Zapraszam do współpracy.
 Ks. Piotr Szczepaniuk - dyrektor Ośrodka

ROK MIŁOSIERDZIA 8.12.15 - 20.11.2016

"Drodzy bracia i siostry. Często myślałem o tym, jak Kościół może uczynić jeszcze bardziej oczywistym swe posłannictwo bycia świadkiem miłosierdzia. Jest to droga, która rozpoczyna się od nawrócenia duchowego. I dlatego postanowiłem ogłosić Jubileusz Nadzwyczajny, którego ośrodkiem będzie miłosierdzie Boże. Będzie to Rok Święty Miłosierdzia. Chcemy przeżywać go w świetle słów Pana: (Łk 6,36)".

Dla Polski ma to szczególne znaczenie i jest niezwykłym znakiem, gdyż Ojciec Święty Franciszek będzie w tym czasie gościł w naszym kraju w 1050 rocznicę Chrztu Polski i weźmie udział w Światowych Dniach Młodzieży w Krakowie.

Aby uzyskać odpust, wierni mają odbyć krótką pielgrzymkę do Drzwi Świętych otwartych w każdej katedrze i w kościołach wyznaczonych przez biskupa. W naszej diecezji to: konkatedra w Kołobrzegu, sanktuarium w Skrzatuszu i na Górze Chełmskiej w Koszalinie, sanktuarium św.Józefa w Słupsku, kościoły pw. Miłosierdzia Bożego: w Miastku, Pile, Wałczu i Szczecinku, kościoły Mariackie: w Sławnie i w Świdwinie raz kościół pw. św. Ottona w Słupsku

Ważne jest, by ten moment był połączony z sakramentem pojednania, Eucharystią i refleksją nad miłosierdziem. Konieczne, by tym celebracjom towarzyszyło wyznanie wiary, modlitwa za Papieża oraz w intencjach, które nosi on „w sercu dla dobra Kościoła i całego świata”.