TURNUSY KOLONIJNE 2017 – zgłoszenia
I TURNUS    01-09.07.2017 /  od obiadu do śniadania / 8 dni
II TURNUS   10-20.07.2017 / od kolacji do śniadania / 10 dni - propozycja dla Oazy Diecezji KK
III TURNUS  21-28.07.2017 / od obiadu do śniadania / 7 dni
IV TURNUS  31.07-10.08.2017 / od kolacji do śniadania / 10 dni
V TURNUS   14-25.08.2017 / od kolacji do obiadu / 11 dni

Przyjęcie grupy wakacyjnej na listę zobowiązań ośrodka nastąpi po podpisaniu umowy dotyczącej ilości planowanych uczestników i wpłacie na konto ośrodka zadatku. Cena zawiera posiłki: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacje, koszt ratownika wodnego oraz możliwość korzystania ze sprzętu wodnego: kajaki  i rowery, a także możliwość korzystania z rowerów lądowych.
Zapraszam do współpracy.
 Ks. Piotr Szczepaniuk - dyrektor Ośrodka

HURRA WAKACJE!
Zbliża się wspaniały czas wypoczynku dla dzieci i nie tylko. Piękno przyrody, jej cisza i zieleń są kojącą przestrzenią by naprawdę dać odpocząć ciału i duszy. Ośrodek zapewnia tą możliwość, dzięki pięknemu położeniu nad jeziorem i lasem. Jest tu możliwość skorzystania ze sprzętów wodnych, jest boisko, plac zabaw i zadbana plaża z wyodrębnioną częścią chronioną i pomostem.
Do tego jest możliwość w Ośrodku by zatrzymać się sercem w Sercu z Tym, który najlepiej zna nasze potrzeby i może dać prawdziwe wytchnienie - Jezusem.Kaplica św. Antoniego stoi otworem dla każdego.
Nie może zabraknąć spraw prozaicznych tj. wspaniała kuchnia p. Ani, domowa, polska z pewnością ucieszy każdego.
ZAPRASZAM na wypoczynek do Ośrodka w Ostrowcu.
Ks. Piotr Szczepaniuk - dyrektor Ośrodka

ROK MIŁOSIERDZIA 8.12.15 - 20.11.2016

"Drodzy bracia i siostry. Często myślałem o tym, jak Kościół może uczynić jeszcze bardziej oczywistym swe posłannictwo bycia świadkiem miłosierdzia. Jest to droga, która rozpoczyna się od nawrócenia duchowego. I dlatego postanowiłem ogłosić Jubileusz Nadzwyczajny, którego ośrodkiem będzie miłosierdzie Boże. Będzie to Rok Święty Miłosierdzia. Chcemy przeżywać go w świetle słów Pana: (Łk 6,36)".

Dla Polski ma to szczególne znaczenie i jest niezwykłym znakiem, gdyż Ojciec Święty Franciszek będzie w tym czasie gościł w naszym kraju w 1050 rocznicę Chrztu Polski i weźmie udział w Światowych Dniach Młodzieży w Krakowie.

Aby uzyskać odpust, wierni mają odbyć krótką pielgrzymkę do Drzwi Świętych otwartych w każdej katedrze i w kościołach wyznaczonych przez biskupa. W naszej diecezji to: konkatedra w Kołobrzegu, sanktuarium w Skrzatuszu i na Górze Chełmskiej w Koszalinie, sanktuarium św.Józefa w Słupsku, kościoły pw. Miłosierdzia Bożego: w Miastku, Pile, Wałczu i Szczecinku, kościoły Mariackie: w Sławnie i w Świdwinie raz kościół pw. św. Ottona w Słupsku

Ważne jest, by ten moment był połączony z sakramentem pojednania, Eucharystią i refleksją nad miłosierdziem. Konieczne, by tym celebracjom towarzyszyło wyznanie wiary, modlitwa za Papieża oraz w intencjach, które nosi on „w sercu dla dobra Kościoła i całego świata”.